Trofej Beograda 2023 – Državno prvenstvo Srbije

U subotu 13. maja na sportskom aerodromu Veliki Radinci kod Sremske Mitrovice, u neposrednoj organizaciji Kluba vazduhoplovnih sportova „Košava“ iz Beograda, održano je međunarodno takmičenje „Trofej Beograda“, 3. kolo lige Srbije i državno prvenstvo u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje na cilj. Takmičari su startovali uz pomoć auto vitla, a izvedeno je ukupno četiri serije poletanja i preciznih sletanja.

Iako je tamičenje već jednom bilo odloženo zbog loših vremenskih prilika, pod pretnjom još jednog odlaganja, članovi “Košave” su dali sve od sebe i uspeli da organizuju ovu manifestaciju bez ikakvih poteškoća. 

Titulu pobednika takmičenja od ukupno 40 takmičara iz šest država (Slovenija, Poljska, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Rumunija i Srbija) poneo je Miloš Timotić iz Sportskog udruženja vazduhoplovnog sporta „Zlatibor“. Drugo i treće mesto, sa jednakim brojem bodova, su osvojili Ivan Pavlov iz AK „Kumulus“ Novi Sad i Jaka Gorenc iz Slovenije. Ekipno su prvo mesto zauzeli piloti iz Slovenije, drugo mesto piloti KVS „Košava“ Beograd i treće mesto mešovita ekipa Novi Sad – Vršac Ivan Pavlov, Goran Đurković i Dragan Popov.

U ekipnoj državnoj konkurenciji prvo mesto su osvojili piloti KVS „Košava“, drugo mesto AK „Kumulus“ i treće mesto SUVS „Zlatibor“. U sport klasi najbolji je bio Gojko Makivić iz AK „Kumulus“, drugo mesto je osvojio Pavle Marinković iz KVS „Košava“ i treće mesto Aleksandar Šamanc iz PK „Beli orlovi“ Požarevac.

Nakon ovog najvišeg domaćeg takmičenja, pred pilotima paraglajdera u preciznom sletanju je pauza na domaćem terenu do septembra i oktobra, kada ih očekuju nova velika takmičenja, među kojima i Svetsko prvenstvo u Bugarskoj.